Categorieën
Blog

Studie of ervaring?

Onderstroom

Een professionele community bestaat vooral uit experts. Professionals die vakmatig met bepaalde onderwerpen aan de slag zijn. Ze zijn goed opgeleid en dikwijls al jaren met een onderwerp bezig. Kennis is gebaseerd op studie van literatuur, in combinatie met beroepservaring.

Een gelukkige trend is om steeds meer ervaringsdeskundigen uit te nodigen mee te doen aan de community. Het is overigens bijna grappig dat voor de functie van ervaringsdeskundige al opleidingen beschikbaar zijn. Een ervaringsdeskundige kent verhalen uit de eerste hand en is vaak goed in staat bij anderen ervaringsverhalen op te halen. Ervaringsverhalen helpen om onderbelichte thema’s op sporen. En vooral, om onderwerpen beter te begrijpen en van meerdere kanten te belichten. Dit type verhalen maakt goed helder welke emoties bestaan rond plannen of maatregelen. Zo helpen ervaringsdeskundigen om professionele groepen te behoeden voor misstappen.

Dat professionals en ervaringsdeskundigen soepel samen optrekken in een community is geen uitgemaakte zaak, dat blijft laveren. Het stelt eisen aan de gebruikte taal, de keuze van onderwerpen en de toegepaste methodieken. Professionals die volledig de diepte in gaan, lopen het risico de ervaringsdeskundigen van zich te vervreemden. Ervaringsdeskundigen moeten op hun beurt niet bang zijn voor enige abstractie en een conceptuele benadering. Dat hoort er nu eenmaal af en toe, in een professionele community.