Categorieën
Blog

Simpel is het nieuwe ingewikkeld

De opgave was, hoe krijg je mensen bij elkaar en verbindt je hen ‘ook nog even’. De ervaren community-builder Heleen van Praag biedt in het boek ‘Bruisen, Brouwen en Binden! een simpel maar o zo creatief idee. Begin ‘een cafe’ over een onderwerp waar je niets van afweet, maar dat wel bijzonder populair is bij een specifieke doelgroep. In dit geval ging het om breien! Daar kan ik me iets bij voorstellen. Hoe werkt het vervolgens? Het trekt al snel bezoekers. Doordat je zelf niets van het onderwerp weet of het ‘niet beheerst’, kun je geen vragen beantwoorden. Maar wel als organisatordoorverwijzen, en zo dus verbinden.

Begin een ‘ café’ over beleggen voor beginners of gevorderden. Waag je aan een café over logistieke beleidsvragen of begin over energiebesparing plus. Het enige wat telt is dat je er niets van afweet. Ontvang iedereen met open armen, en dan rolt het wel?

Niet zomaar simpel beginnen

Simpel is het nieuwe ingewikkeld. KISS is een oud creatief principe, ‘Keep It Simple Stupid’. Het concept komt vooral uit de ingenieurswereld: ‘Het is verstandig dingen zo eenvoudig mogelijk te houden om stommiteiten en andere problemen te voorkomen’. In de aloude klassieker van De Bono, ‘Simplicity’ staat daarbij wel een winstwaarschuwing: ‘Simplicity before you understand the subject is dangerous’ Simplicity after you understand the subject is immensely powerful’. Denk aan geweldige muzikanten die hun instrument zo beheersen, dat ze ook eenvoudig kunnen spelen. Zoals bijvoorbeeld de pianist die ik onlangs met maar een hand op de piano een liedje ijzersterk zag maken. Ik bekeek het optreden samen met een vriend met een complexe conservatoriumopleiding, en die was (ook) stomverbaasd!

Eeven terug naar het professionele metier. Zelf heb ik na jaren leuk geploeter in congreszalen ontdekt dat niets zo goed werkt als ‘samen iets maken’. Had iemand me dat niet eerder kunnen vertellen? Nee blijkbaar niet, je moet er eerst even goed inzitten blijkbaar, naar de zojuist beschreven wet van De Bono.

Slimmer of simpeler

Laatst moest ik deze vraag beantwoorden. ‘Wat is beter? Wie een beetje simpel is, een stuk slimmer maken? Of zorgen dat heel slimme mensen een stuk simpeler worden? Ik twijfel nog steeds aan het juiste antwoord, maar neig toch naar het laatste. Volgens mij biedt dat de beste manier om bijvoorbeeld complexe administratieve zaken (ik noem bewust even geen actuele voorbeelden) een stuk simpeler te maken. Of stel ik de zaken nu te eenvoudig voor?  

Simpelweg niet saai

Toch ook even terug naar community-building, mijn lievelingsrol en – ik weet het zeker – het complexe vak van de toekomst. Hoe langer ik daarmee oefen, hoe meer het me een andere simpele waarheid leert. Er zijn honderden complexe maatschappelijke vraagstukken om mee aan de slag te gaan. En de professionals en ervaringsdeskundigen die daar een geweldige bijdrage aan kunnen leveren, zijn bijna altijd overbezet. En zetten daarom samen niet die extra stap naar innovatie (die wel nodig is).

Er is bijna maar een manier om hen te verleiden voor ‘jouw opgave’ te kiezen. Om hen te verleiden om die extra ronde wel te lopen, door alle drukte heen. En dat is, simpel gezegd: ‘Maak het ‘niet saai’. Alles wat niet saai is, trekt als een magneet! Wellicht is dit een ook een relatief simpele aanpak voor met zichzelf worstelende organisaties (‘en dat zijn er helaas te veel’), zorg er voor dat het niet zo saai is.