Categorieën
Projecten

Interview wethouder Arno van Kempen

Dit gesprek bevat fragmenten van het interview met wethouder Arno van Kempen in het Leidsch Dagblad van 6 april 2021.


Voor het gehele interview, ‘in premium’, zie https://www.leidschdagblad.nl/cnt/DMF20210406_16068697
Kunst en cultuur, zegt wethouder Arno van Kempen, verdient veel meer aandacht in het gemeentelijk beleid dan het nu krijgt. „Want kunst en cultuur zijn veel meer dan een liedje zingen, een schilderij of een beeld maken. Cultuur raakt alles.” De cultuurvisie wordt het laatste grote werkstuk van Van Kempen als wethouder in Teylingen.


Het moet een bijzonder stuk worden, zegt Van Kempen. Dat begint bij de aanpak: niet een dikke nota schrijven en dan met een paar participatieavonden kritiek, lof en aanvullingen ophalen, maar eerst gaan kijken wat daarover in allerlei groepen leeft. Hij is er al langer mee bezig en een hele serie gesprekken met mensen uit de culturele, maar ook bijvoorbeeld de welzijnshoek zijn al achter de rug.


Kunst en cultuur hebben wat de wethouder betreft veel meer te bieden dan ontspanning en vermaak.
„We hebben al het project ’welzijn op recept’, waarbij de huisarts mensen met een probleem verwijst naar een instelling die de begeleiding kan bieden die iemand nodig heeft. Je kunt ook denken aan ’cultuur op recept’. Muziek, schilderen of andere kunstvormen kunnen mensen heel goed helpen om te ontspannen of om hun gedachten even op iets heel anders te richten dan het probleem waar ze mee worstelen. Kunst en cultuur kunnen ook zorgen voor verbinden, voor het bestrijden van eenzaamheid, voor een netwerk opbouwen om werk te vinden, of gewoon om bij te praten bij een kop koffie.”


Van Kempen: „Het mooie van kunst is dat er geen goed of fout is, je kunt het wel hebben over mooi of lelijk maar dat is dan toch vooral een kwestie van smaak.”
De visie moet in elk geval dit jaar worden aangeboden aan de gemeenteraad. Daar zal dan ongetwijfeld geld mee gemoeid zijn en net als vrijwel alle ander gemeenten moet Teylingen alle zeilen bij zetten om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar dat is voor later, vindt Van Kempen: „Ik kijk altijd eerst naar de inhoud en dan pas naar het geld. Eerst de vraag: wat willen we bereiken en hoe willen we dat gaan doen? Dan pas komt voor mij de vraag aan de orde: wat moet dat dan gaan kosten en hoe gaan we dat dan betalen?”