Categorieën
Blog

Strategische tips van ’18 karaat’

Een steengoede strategie maken is zowel een subtiel, creatief als tijdrovend spel. Dat helaas in de praktijk maar matig wordt gespeeld. Vooral tijdsdruk speelt een rol, ‘mag je er wel de moeite voor nemen’. In het begrip strategie worden ambities, missies en wensen verbonden met resultaten. Een excellente strategie biedt een duidelijk pad om ergens te komen, onverlet de behoefte onderweg om te improviseren.

Schrijvers en ‘ervaringsdeskundigen’ bieden gelukkig vele mooie tips van ’18 karaat’. Ik haal er een paar uit die mij opvielen en raakten. Om in een grote zakdoek met knopen steeds mee te dragen.

1 Past het bij de cultuur?

Voor alles, denk na in wat voor verhaal je meespeelt. Past in het de gewoonten, tradities en opvattingen die leven in een bepaalde sector. Soms moet je simpelweg tegen de stroom ingaan, zeker, maar weet in ieder geval in welke ‘context’ je moet opereren.

2 Nadenken over winnaars en verliezers

Meestal wordt het in economische termen geduid, maar dat hoeft niet per se. Maar maak eens een lijstje van ‘winnaars en verliezers’ als het gaat om nieuwe producten of diensten. Mooi is het onderscheid tussen cash cows, stars en dogs. De ‘cash cow’ levert veel op, de ‘star’ is de veelbelovende actie en ja, ‘de dog’, dit wordt niet veel, daar kun je beter niet aan beginnen.

3 Zorg voor opwindend verhaal

Ja, waarom doen we dingen? Meestal is het antwoord simpel. Omdat het belangrijk is. Punt? Dus net, er is zoveel belangrijk! Voeg altijd een opwindend verhaal toe, iets wat het extra opwindend maakt!

4 Verbind met de (voor-)geschiedenis

Niets komt uit het niets, er is altijd een voorgeschiedenis. De dienst werd al geleverd, wellicht in een andere vorm of nog onder de radar. Verbind met die voorgeschiedenis. Bouw er soepeltjes op voort. Begin nooit bij nul.

5 Doe het met deelnemers

Deze tip hoort eigenlijk vooraan te staan. Maar vergeet nooit en dan ook nooit de klant. Doe het deelnemers, liefst op een manier waarop die ook aan dit strategische proces heel veel plezier beleven. Dit gaat niet zozeer om draagvlak (ook mooi), maar vooral om leren.

6 Afstemmen op de agenda

Het is een klassieker onder de strategische marketeers, en toch wordt ermee ‘gezondigd’. Stem af op gebeurtenissen, periodes maar ook op trends. Wat op een bepaald moment geforceerd is, is op een ander moment volkomen logisch!