Categorieën
Projecten

Uitval in speciaal voortgezet onderwijs

Het is een wereld die me steeds meer aan het hart is gaan liggen, het speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. Het gaat om jongeren die na hun opleiding doorstromen naar werk of naar dagbesteding. Dat vraagt om begeleiding (job coaching), bij werkgevers banen op maat snijden (crafting), goede betrokkenheid van ouders en vooral, goed luisteren, heel goed luisteren naar de jongeren.

Met een kleine community, we noemen het Fantastische Lijnen, zijn we vooral met doeners uit onderwijs, leerplicht, werkgevers en gemeente/regio steeds aan het puzzelen op wat kan en haalbaar is. In de regio Leiden en Alphen. Dat is simpelweg genieten van elkaars verhalen, inzet en oplossingsvermogen.

En dat laatste is nodig ook, hard nodig.

Enerzijds is er veel werkvraag, denk recent aan de zorg. Juist ook voor leerlingen voor het praktijk en speciaal onderwijs, al zijn er nog wel wat technische hobbels voor te nemen (regels, geld, de bekende zaken). Anderzijds zijn er de trieste cijfers van – nog steeds – te veel uitval, verhalen van jongeren die nodeloos op de bank thuis gaan zitten. Dan moet je er als (professionele) gemeenschap er bovenop zitten & met geduld, toewijding hen uit de put trekken.

Voor iedereen is een plek & moet een plek zijn, het zijn maar een paar woorden, maar ze vertegenwoordigen voor mij persoonlijk steeds meer waarde. En ik bewonder iedereen die in deze sector met hart en ziel aan de slag is.