
Gisteren mocht ik weer meehelpen met de Kansrijke Start community in Roosendaal. Waar medisch en sociaal domein elkaar vinden, rond de zo belangrijke eerste levensjaren van een kind.
Dit soort lokale allianties wordt in woord & daad aangemoedigd door het ministerie van VWS’, heel goed! Gisteren hoorden we van ‘de landelijke regisseur’ dat al bijna 300 gemeenten inmiddels aanhaken!
Van een alliantie een hechte community maken is een spannende opgave. Er zijn 1000 wegen naar een warm netwerk, community-building is naast hard werken vooral ook een creatieve activiteit.
In Roosendaal pakken we het al een tijdje zo aan (een aantal tips ter inspiratie voor de andere plaatsen), met deze fantastische & betrokken werkers:
* Maak van je wethouder een fan & ambassadeur (elke community heeft een boegbeeld nodig)
* Verander in stapjes (even oefenen) de rol van een tikje zakelijke accountmanager naar die van warme community-builder (grote voordeel, je werk wordt er zo leuk van)
* Geniet oprecht van de kwaliteiten van je community, wat het makkelijkste deel van de opgave is (de een is slim, de ander is zo aardig, een derde kent iedereen, de vierde is reuze ervaren, ga maar door)
* Bezoek community-leden persoonlijk, het hele jaar door (het echte werk is dat wat achter de schermen gebeurt)
* Wees een tikje zuinig met externe gasten, de wijsheid zit – ook – in de eigen community (van actief aanspreken van al het potentieel wordt iedereen blij)
* Maak van meetings ontmoetingen met een ‘hoge plakfactor’ (als leden het boeiend en belangrijk geven ze desnoods hun vrije werkdag ervoor op, that’s the spirit)
* Zorg dat veel wordt geleerd, over zowel de inhoud en over vernieuwende vormen van samenwerking (het ‘ga diep of ga niet’ principe)
* Doe er alles aan om ervaringsdeskundigen letterlijk en figuurlijk mee te laten doen (“verhalen uit de groep waar je voor werkt zijn de motor voor innovatie”, met dank aan Wendi van Helden)
* Kies (ook) voor een open podium & open space aanpak (deelnemers letterlijk in de spotlight, met hun agenda)
* Diversiteit is geen modewoord maar de basis, in denken, agenda en groep (het verrijkt zo enorm!)
* Elke bijeenkomst graag kort, 2 en een half uur is de max (voorkom dat potentiële deelnemers het ‘dit netwerk is belangrijk maar ik heb helaas geen tijd ‘ argument (kunnen) gebruiken)
* Denk & werk cyclisch als het gaat om de groei van de groep (eerst een fijne harde kern en dan steeds meer vrienden maken, uit andere velden en disciplines)