Categorieën
Projecten

Stille Krachten van Zaanstad

Het was oud-wethouder Songul Mutluer van Zaanstad die de zet gaf. ‘We kennen zoveel particuliere armoede-initiatieven in Zaanstad’, zei ze, ‘maar zijn daar als gemeente niet genoeg mee verbonden’.

Ik kreeg de opdracht om daar met het ambtelijke team aan te werken, een flinke tijd terug. En leerde twee belangrijke lessen. De belangrijkste, wat deze groepen en personen vaak onder de radar presteren grenst aan het ongelooflijke. Zonder bureaucratie en vooral, volledig laagdrempelig wordt noodhulp gegeven, gezinnen van voedsel voorzien, kleding gegeven, kinderprogramma’s georganiseerd, buddywerk gedaan voor mensen met schulden, haar geknipt, je gelooft het niet. Zonder subsidie en vaak door mensen in de bijstand of gedeeltelijk arbeidsongeschikt of door mensen met een betaalde baan in een te volle werkweek. De naam die we aan hen gaven was ‘stille krachten’.

Wat een ongelooflijke eer om voor, en vooral met hen, aan de slag te gaan. Maar dan komt de tweede les. De overheid is voor het merendeel niet hun favoriete partner. Ze doen het zelf, al jarenlang. Niet dat er geen steun is nodig, integendeel. Ruimtegebrek springt vooral in het oog.

Ik sloot vriendschap met Joyce van de kinderkleding- en speelgoed bank en met haar steun, loyaliteit & met aan de ambtelijke kant IJdwer als rots in de branding, beleefden we gisteren een echt hoogtepunt. We kwamen bij elkaar met een verdiend etentje bij elkaar en genoten allemaal. Van elkaars verhalen, de tips en vooral onderlinge hulp. De gemeente, ambtenaren en inmiddels nieuwe wethouder René Tuin, 3 weken in functie, deed hartstochtelijk mee.

We zijn er nog lang niet, maar hebben nu wel een gezamenlijke focus, we weten wat ons allemaal te doen staat en dromen stiekem van een nieuwe coalitie met het Zaanse bedrijfsleven.

Persoonlijke noot, als professional en vooral als mens heb ik nog nooit zoveel geleerd. Ik kan het iedereen aanraden, zet je beste krachten in voor het armoedevraagstuk. De problemen groeien razendsnel, maar het is ook een wereld waarin de term veerkracht nu eens geen cliché is.

#communitybuilding #creatievebestuurskunde

#armoede #zaanstad