Categorieën
Projecten

Armoede Battle Zaanstad

Vandaag was de vierde dag van de Armoede Battle Zaanstad, die we een week lang organiseren. We bogen ons o.a. over life events en armoede (wat doet een b.v. scheiding of 18 jaar worden). Hoe kunnen we de succesvolle particuliere armoede initiatieven duurzaam steunen. En denken na over armoede als integrale opgave. Daarvoor maken we op dit moment een expositie van met specialisten uit echt alle vakdisciplines, waar & hoe komen zij armoede tegen in het eigen werk.

Hoogepuntje was vandaag de ‘Thank You Tour’, waar we met wethouder René Tuijn op de fiets langs gingen bij diverse waardevolle initiatieven. Zoals het Weggeefhuis, een participatiekeuken, de lekkere dingen bakker die al jarenlang doneert, de moskee waar het jongerenbestuur jaarlijks voor honderden kids cadeaus regelt en buurthuis Kleurrijk met o.a. een succesvolle bezorgtasjesactie.

Een bijzonder moment vond ik persoonlijk het verhaal van de jongeren van de moskee die in een relatief arme wijk opgroeiden, maar toch feitelijk weinig armoede zagen in de eigen buurt. Tot ze cijfers zagen (1 op 3) en zich rotschrokken.

Het is een kleine moeite, ‘thank you’ zeggen, langs gaan en vooral luisteren & sparren over een kansrijke nieuwe plannen. Een journalist van het Noord Hollands Dagblad fietste dapper mee, in weer en wind!