Categorieën
Projecten

Aanpak van leegstand

Tijdelijke leegstand breekt – eindelijk – door op de politieke & beleidsagenda agenda van gemeentes, zoals Den Haag. Vandaag begeleidde ik onder de vlag van bureau Public Result, twee ‘strategische’ sessies over dit thema. Aanwezige makelaars vertellen dat ze dagelijks 5 tot 6 keer per dag (!) gebeld met licht wanhopige vragers, uit bijvoorbeeld de wereld van sociaal en cultuur. Meestal is het nee helaas.

Kan een moderne, grote stad zich dat wel veroorloven? En, is het niet jammer dat bij buurgemeenten vele m2 ongebruikt liggen? Leegstand is – mooie uitspraak – ook ‘oefenen met de toekomst’. Een tijdelijke bewoning zorgt nogal eens voor een vitale spin-off, het zorgt ook voor waardecreatie voor een buurt.

Naast visie, lef en (meer) centrale regie is ook een goed gevulde instrumentenkoffer belangrijk, met bijvoorbeeld financiële impulsen, leegstandsloketten waar hulp bij procedurele tegenslag wordt geboden. Dankbare dag, met een hoog ‘stadmakersgehalte’. Ook aardig, het gaat niet alleen om lege kantoorpanden, maar ook plekken met een tijdelijke bestemming in afwachting van definitieve bestemming.

#leegstand#tijdelijkebenutting