Categorieën
Projecten

Cultuur en sociaal domein verbinden


In de nogal mooie gemeente Teylingen (van Warmond tot Voorhout) werken we in opdracht van wethouder Elsbeth Koek (tweede van links op de foto) aan een uitvoeringsplan voor de cultuurnota, ‘Cultuur Raakt Alles’.

De uitdrukkelijke opdracht is dit met alle (culturele) smaakmakers te doen, met daarbij nog een mooie missie: ‘Sla ook de brug naar het sociaal domein’.

Cultuur verbinden met zorg en welzijn, ik geloof daar erg in.

Jaren terug sprak ik een bevlogen kunstdirecteur die zelfs probeerde met zijn cultuurcentrum erkend te worden als sociaal wijkteam! Het is toen niet gelukt, maar hoe visionair was dat!

Netwerken bouwen

Het spannende van het werk in Teylingen is de drieledige netwerk-opgave:

1 Het überhaupt bouwen van een netwerk, onder de noemer ‘cultuurplatform’  

2 Een brug slaan tussen verschillende vroegere dorpen met een eigen identiteit

3 Het zorgcircuit met het culturele netwerk verbinden

Kiezen voor een sprint

Hoe pak je dat aan? Gelukkig bestaan daarvoor geen makkelijke draaiboeken, het is puzzelen en experimenteren. We hebben gekozen voor een sprint aanpak, met een hoog challenge-gehalte.

In november organiseren we een culturele actieweek, waarin we elk onderdeel van het plan uitwerken en tegelijk testen. Het is werkelijk een feest om dat met al deze bevlogen ‘culturele ondernemers’ te mogen doen. In een maand tijd hebben we nu al zo’n 10 onderdelen van de actieweek in de grondverf gezet.

Het idee is te eindigen met een slotsessie waarin iedereen bij elkaar komt en dan meteen ook even samen een goed optreden te bezoeken, in het lokale theater ’t Trefpunt, ‘gerund’ door Anne Scheltes.

Tussendoor organiseren we steeds oploopjes om elkaar beter te leren kennen, de achterliggende visie te versterken en hier en daar wat praktische problemen op te lossen. Ook geven we krantjes uit om het programma in wording een gezicht te geven! We maken ook een mini documentaire van ‘the making of’

Vrijdag was de eerste (geslaagde) oploop!