1 min read

Botsende verhalen

Botsende verhalen

Nadenken over silo gedrag is leerzaam. Silo denken staat kort omschreven voor (jezelf) opsluiten in kaders of organisatiestructuren die niet functioneel zijn of zelfs onrechtvaardig.

NORMAAL, OF NIET?

Mijn invalshoek daarbij is bestuurskundig waarbij onbeschaamd van allerlei disciplines lenen ‘normaal’ is. Sociologie, recht, psychologie, organisatiekunde, kom maar op. Heerlijk!

Termen als ‘silo denken’ en ‘normaal’ zijn overigens nauw verbonden. Medicus Gabor Mate schreef in 2022 een spannend boek over gezondheid met als titel ‘De mythe van normaal’. In zijn visie zijn (gezondheids-)problemen sterk verbonden met heersende opvattingen over wat normaal is.

OPENBAAR BESTUUR EN MYTHES

Als student bestuurskunde leerde ik al, het openbaar bestuur hangt aan elkaar van mythes. Dat zijn denkbeelden die door ‘insiders’ allang verworpen worden, maar naar buiten vol goede moed en dus tegen beter weten in worden uitgedragen. Dat uitdragen van mythes gebeurt vooral met het oog op stabiliteit. Te veel onrust kan een systeem niet aan.

BOTSENDE VERHALEN

In mijn grasduinen door het werk van vakgebieden die ik spannend vind, kom ik steeds vaker uit bij het werk van sociaalpsychologen. Dat zijn vaak wetenschappers en publicisten die het grote verhaal niet schuwen. Zij wijzen vooral op het psychisch (zeer) nadelige effect van voortdurend blootgesteld worden aan ‘grote verhalen’ die met elkaar schuren en botsen. Wat is nu normaal en wat niet, en vooral, hoe moet je je daartoe verhouden?

Denk aan het recente debat over morele ambities. Maar ook over diversiteit. Lees bijvoorbeeld het recente ‘Working Together. Practicing the Science of Diversity, Equity, and Inclusion’ van Mikki Hebl en Eden King

Spannend daarin is het hoofdstuk over manieren om je weerbaar op te stellen in botsende situaties, in dit geval uitsluiting op de werkvloer. Sluit je de ogen, redeneer je het weg of ga je de confrontatie aan?

Ieder zijn eigen strategie. Maar liefst wel op zo’n manier dat je er niet ‘gek’ van wordt.