Community Building voor Professionals

Kunst & Cultuur

Ministerie van Verhalen bestaat nu twintig jaar. De voorganger heette Beleidstheater. In de eerste jaren waren we vooral bezig met het begeleiden van congressen, conferenties en workshops. Zonder specialisatie, we hielden ons met allerlei onderwerpen bezig. Onze stijl was persoonlijk, soms speels, en altijd gericht op innovatie. Ook was er een hoofdrol voor kunst en cultuur, juist bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Dat doen we overigens tot op de dag van vandaag.   


Mediabedrijf

Gaandeweg kwam daar van alles bij en werden we, bijna terloops, ook een mediabedrijf. We maken films en magazines. Enkele jaren publiceerden we het boek Besturen met Beelden. Waarbij we, met een knipoog, duidelijk maakten hoe beeld en verhalen een plaats verdienen, naast meer traditionele rapporten en nota’s.


Rijk aan kennis en inzicht

Elke bijeenkomst, zo leerden we onderweg, is genieten van alle mensen en organisaties, met hun rijkdom aan verhalen, ervaringen en inzichten. Gaandeweg zijn anders naar ons werk gaan kijken. Ontmoetingen zijn belangrijk, en tegelijk ook maar een deel van het verhaal. Het brede verhaal is de community, het opzetten en onderhouden van een professionele community.

Inmiddels is dat waar nu dagelijks mee bezig, online en offline, op veel plaatsen tegelijk. Community-building, in onze ogen zelfs het vak van de toekomst. Rondom elk beleidsnetwerk bestaat een mooie kern van professionele spelers en partijen die zich bezighouden met thema’s, van het sociaal domein tot aan duurzaamheid. Met ons werk proberen we in tot aan duurzaamheid. Met ons werk proberen we de innovatie en onderlinge band te versterken, in nauwe samenhang. In het gloednieuwe boek ‘’Community op de Kaart’ beschrijven we deze community-methode. Via blogs geven we veelvuldig praktische voorbeelden en tips. Bij berichten kunt u lezen met welke onderwerpen en projecten we dagelijks bezig zijn. 


Tijd voor innovatie

Een professionele community is een groep mensen die op persoonlijke titel en met passie voor een onderwerp dagelijks bezig is met urgente vragen. In het reguliere werk is niet altijd de tijd en ruimte voor verdieping of het uitproberen van een nieuwe aanpak of zienswijze. De community is de creatieve, persoonlijke en speelse vrijplaats. Waarin aan leerzame ervaringsverhalen altijd aandacht wordt besteed. We brengen energie in de community, ontwikkelen leerzame en enerverende evenementen, maken films en magazines en werken op die manier op een organische manier aan beleidsinnovatie.    

Eelco Koolhaas, oprichter Ministerie van Verhalen