EEN ZOMER(S) PROGRAMMA

1 Achtergrond
Deels in het openbaar, deels achter de schermen wordt onder regie van Ministerie van BZK gewerkt aan een bestuursakkoord, als het goed gaat in het najaar van 2022. Dat is relatief dichtbij, en tegelijk is er nog een flinke tijdsperiode die effectief benut kan en moet worden.

Een akkoord sluiten gaat niet alleen om onderhandelen tussen hoofdrolspelers, maar ook en wellicht om de denk- en verbeeldingskracht van de professionele community goed benutten. In combinatie met natuurlijk een ander belangrijk aspect, welk akkoord er ook komt, het moet gedragen en gesteund worden. Anders blijft het bij intenties en papieren afspraken.

Energie
Sleutelwoorden zijn ‘energie’ en ‘ambassadeurs’. Het onderwerp leeft en er wordt over nagedacht. En, er zijn spelers te vinden die actief meewerken aan ‘het discours’ of zelfs als pleitbezorger optreden voor een bepaald type akkoord.

Het goede nieuws is, er is een grote professionele community betrokken bij dit akkoord, van ‘hogeschool’ tot doeners in de bestuurlijke praktijk, een bestuursakkoord raakt velen. Ander goed nieuws is dat natuurlijk al veel werk verzet is. Er zijn denkers aan het werk gezet die zich hebben uitgesproken. En er waren al diverse kleine en grotere ontmoetingen waar reflectie heeft plaatsgehad over de richting en contouren van zo’n akkoord, zie o.a.  https://www.overheidvannu.nl/actueel/artikelen/2022/06/21/beter-bestuur-1 Daarin zitten ongetwijfeld kansrijke inzichten en voorstellen, die vragen om nadere uitwerking en discussie.

2 Een zomer(s) programma!
De zomer is een bijzonder jaargetijde. Waar de lente vooral draait om ontwikkelen, en de herfst het moment is voor reflectie en introspectie, is de zomer toch vooral om het leven te vieren, er op uit te trekken en ‘het leven te vieren’. Vele professionals doen dat door letterlijk de deur achter zich deur te trekken. Maar wat … als ‘we’ wel doorwerken aan het bestuursakkoord, maar dan op een zomerse wijze? Om nieuwe inzichten op te doen, verrassende voorstellen te ontwikkelen, de kring van medespelers uit te breiden en ….. te genieten van werken aan het bestuursakkoord.  

De vrijheid van de zomer is ook terug te vinden in het geweldige boek ‘The Surprising Power of Liberating Structures’. De auteur behandelt het verrassende effect van micro-interventies. Neem een doodgewone vergadering of workshop. Door minimale wijzigingen in de bekendere aanpak, van de uitnodiging tot aan de werkvorm, zijn opeens heel andere resultaten te bereiken! Zie ter inspiratie https://www.liberatingstructures.com/.

In de zomer ..
Onder de noemer ‘creatieve bestuurskunde’ zijn er in de komende zomerperiode wat ‘vrijere ontmoetingen’ te organiseren die energie en massa geven aan het bestuursakkoord. Ieder heeft uiteraard een ander beeld van een zomerse periode, maar dit patroon is vaak zichtbaar, met ‘genieten’ als rode draad:

A In de zomer ontmoet je onbekende mensen
B Kom je op plekken waar je nooit bent geweest
C Laat je je verleiden tot wat avontuurlijke acties
D Brengt de omgeving tot andere zienswijze
E Kun je hobby’s uitleven
F Laat je met enige trots zien aan de thuisblijvers waar je bent en wat je doet
G Gaat ‘alles wat spontaner en minder gepland
H Zoek je plekken voor een goede maaltijd
I Neem je (sportieve) uitdagingen aan
J Is er wel tijd voor cultuur…

Onbekende mensen
Everybody is six steps away .. in de zomer vinden gesprekken plaats aan de rand van het netwerk. De plek van vrijdenkers of stemmen die niet altijd gehoord worden. Die bijvoorbeeld kunnen reageren op de voorstellen die er al liggen en daar wellicht een eigen ‘twist’ aan geven.

Nieuwe plekken
Weak ties. Is de gehele professionele community al in beeld? Wellicht is het aardig een ontmoeting van kleinere gemeentes te organiseren of andere bestuurlijke (regionale) constellaties?

Avontuur
Serious gaming. Veel bijeenkomsten zijn vaak van het kaliber ‘workshop’. Denkbaar is – ook – een serieus zomerspel te ontwikkelen, met dilemma’s, valkuilen of niet zo vaak beproefde routes. Een bordspel bijvoorbeeld, vaak verrassend effectief.

Perspectief
News acts on the repertoire.. Online en offline is het mogelijk zeer ongelijksoortige leden uit de professionele community elkaar te laten ontmoeten, vanuit diverse beleidsdomein of bestuurlijke circuits. Om als onbekenden in korte tijd flink na te denken op voorgelegde kwesties.

Hobby
Symbolism.. Besturen lijkt ook wel op…. zeilen. Of nee, op wielrennen. Of toch op schaken? In ieder geval, we verbinden een groep aan een speciale (zomer) hobby en slaan zo twee vliegen in een klap. We genieten van de hobby en laten er ons inhoudelijk door inspireren, bij wijze van creatieve techniek. Om zo ontspannen een ongewone kijk op het vraagstuk te ontwikkelen!

Bericht aan de thuisblijvers
Visibility and social media.. Communicatie kan op allerlei manieren. Van het klassieke artikel tot aan bijvoorbeeld een reeks van 1 minuutfilmpjes of een podcast-reeks. Om zo te laten zien en ervaren hoeveel energie leeft rondom dit vraagstuk.

Ongepland en spontaan
Organise without organisations.. In kleine teams kun je ook frisse beleidswandelingen organiseren, al of niet agenda loos, met boeiende hoofdrolspelers (en daarvan ook een gefilmde registratie maken).

Eten en beleid
Op diverse locaties in het land zijn bestuursakkoord-ontbijten te organiseren.

Cultuur
Listen to the music.. In elk akkoord zit muziek! Een optie is een culturele werkplaats te organiseren, van voorstelling tot expositie, over de mogelijkheden van een bestuursakkoord.

Uitdaging
The ladder of participation .. Waarin iedereen op de bovenste trede zit (‘samen iets maken’). Denk aan akkoordsessies, waarin in een dag met wisselende opgaven en creatieve werkvormen hoofdrolspelers bij elkaar worden gebracht.

3 Praktisch
In twee maanden juli en augustus, met wellicht een uitloop naar september, is met relatief weinig voorbereidingstijd – omdat het gaat om kleinschalige activiteiten – een zomers repertoire van de grond te krijgen. Waarvan de resultaten door iedereen goed te volgen zijn. Bestaand materiaal en inzichten en voorstellen worden optimaal benut om het discours een stevige impuls te geven. Ministerie van Verhalen is gespecialiseerd in professionele community-building, we hebben een bestuurskundige achtergrond. En we zijn al decennialang getraind en ervaren in werken met verbeeldingskracht, op hoog niveau van productie en producten.