Vijf kwartier de brug slaan tussen ‘medisch’ en ‘sociaal’

Aanstaande donderdag 3 februari is het zover. Een aansprekende bijeenkomst van maar vijf kwartier, we beginnen om 16.00 uur precies, in bijzijn van wethouder Klaar Koenraad van Roosendaal. Host is Eelco Koolhaas (Ministerie van Verhalen). Elk kwartier hebben we andere gasten en een ander onderwerp, dat belooft wat.

Via een aftrap met de zeer enthousiaste jeugdverpleegkundigen Nancy Bastiaanssen en Ieke Soethoudt. Zij zijn bij uitstek ‘de brugwachter’ tussen het medische en sociaal domein. Zij zien bijna alle ouders en trainen zichzelf om niet naar gezondheid te kijken, maar minstens zo sterk naar welzijn. Dit jaar geven ze een stevige impuls aan het initiatief Stevig Ouderschap. Wat zijn hun ambities?

Rond Kansrijke Start in Roosendaal groeit de samenwerking ‘gestaag’. Roosendaal was er dan ook vroeg bij met samenwerken. Waar een rustige provinciestad groot in kan zijn. Aldus manager en oudsher verpleegkundige Marlies Bartels. Al veertig jaar een gedreven pionier en drijvende kracht achter de werkgroep Kwetsbare Zwangere. Met een uitgesproken opvatting over kwetsbaarheid, ‘laten we – per ongeluk – ouders niet het plezier van een kind krijgen ontnemen’.

Helemaal ‘voorbij de horizon’ gaan we in de ontmoeting met Semina Hodzic, coördinator bij Vluchtelingenwerk. Druk bezig met de opstart van het project Opvoeden in twee culturen. Met ook aandacht uiteraard voor de periode van zwangerschap. Met als speciale gast Monain, van Inara Jeugdhulp in Roosendaal. Een nieuwe organisatie, gespecialiseerd in interculturele jeugdhulp. En daarmee een geweldige aanwinst voor ons Kansrijke Start netwerk.

Oog hebben voor schulden, relatieproblemen, huisvestingsperikelen of mentale nood is een ding. Maar vind je dan als professional de weg in het aanbod, bij wie moet je zijn? En nu juist daarvoor kennen we inwonersondersteuning Roosendaal. Gebiedsmanager Lianne Ribbens van Wij Zijn Traverse helpt iedereen op weg en opent deuren.

Met hulp van wethouder Klaar Koenraad onderzoeken we tenslotte de start van een nieuwe, gezamenlijke actie. Om preventie nog beter op de kaart te krijgen, en onze samenwerking te versterken. Daarvoor zijn diverse opties. Een doorstart van het Mama Café in de bibliotheek (we praten met initiatiefnemer Josche Besems)? Of een gloednieuwe ‘geboortemarkt’?  Slot 17.15 uur

Meedoen?

Tip op de link en doe actief mee. Dit keer nog online, maar de betere tijden zijn in zicht!

Anita Verwijmeren
Wouter Swaerdens
Eelco Koolhaas

NB Kort na deze tweede bijeenkomst publiceren we alweer ons tweede kansrijke start journaal, met ‘voorbij de horizon’ als thema!