Wind in de zeilen Journaal, eerste editie
November 2021

5 CHILLEN EN DANSEN BIJ MIRIAM

Heb je interesse maar geen of weinig geld, let us know en neem contact op .. Waarna de naam valt initiatiefnemer Miriam. Een bijzondere insteek voor een net zo bijzonder initiatief in Zaanstad, de gloednieuwe Next Level Chill Academy. Slechts enkele maanden open maar nu druk bezocht door jongeren, in de leeftijd van het voortgezet onderwijs. Wat is dit precies en waar komt het vandaan? En wat is de relatie met weinig geld? Tijd voor een kleine ‘ondervraging’!

WAT?

Jarenlang heb ik een dansschool geleid, met docenten als ZZP’ers en leerlingen die gewoon het volledige cursusgeld betalen. Toen merkte ik dat er een gat zit tussen het einde van de schooltijd om drie of vier uur en het begin van mijn lessen om zeven uur. Mijn ruimte was te klein om de jongeren binnen te laten, dus ik zocht naar een oplossing. Nu combineer ik een dansschool met een ontmoetingsruimte voor jongeren. Waar ze kunnen chillen, spelletjes doen en huiswerk maken. Dat slaat enorm aan. In twee maanden zijn er meer dan 100 jongeren, vooral uit de buurt. Beneden zit nog steeds de dansschool en in de bovenruimte ben ik met vrijwilligers aan de slag. Wat heel leuk is dat er ook oud-leraren uit het reguliere onderwijs zich aanmelden als vrijwilliger. Die zijn blijkbaar het belang in van ons initiatief.

WAAROM?

Het gaat mij om meer dan alleen opvullen van tijd, voor de start van een dansles. Ik ben sterk geïnspireerd door het verhaal van IJsland. Enkele jaren terug bleek dat een enorm aantal jongeren daar te veel bezig waren met ‘middelen’, dat liep helemaal verkeerd. De overheid is gaan nadenken daarover en kwam met een massale investering in het jongerenwerk, met een hoofdrol ook voor de culturele sector. Voor kinderen is van alles geregeld en die komen ook wel, aan de hand van hun ouders. Voor deze leeftijdsgroep is de aandacht nog wat bescheiden. Dat wil ik in Zaanstad gaan veranderen!

Joyce en Miriam

HOE?

Ik heb de mazzel dat er een leegstaand pand was in Wormerveer. Om 10 uur in de avond gaan we weer dicht. We zijn snel opgepikt door het sociaal wijkteam hier. Die hadden te maken met jongeren die voor wat overlast zorgden op een voetbalveldje. Op termijn wil ik vooral twee dingen. Helemaal zelfstandig kunnen draaien, ook financieel. En daarnaast zou ik zo graag dat andere (culturele) instellingen ons voorbeeld volgen. Ik zoek echt de samenwerking. Wat in IJsland kan, kan in Zaanstad ook. Mijn droom is ook dat ouders actief onze ruimte bezoeken, gewoon mee met hun kind. Niet elke keer maar zo af en toe!

GELD

Het moet echt goedkoop zijn, geld mag geen drempel zijn. We vragen nu een tientje per maand aan de jongeren die bij ons komen chillen. En als dat niet lukt, met ons valt te praten. Misschien lukt het ons om ook wat commerciële partijen te interesseren, dat is toch de sociale ondernemer in mij!