Wind in de Zeilen Journaal, eerste editie
November 2021


1 KLEIN KNIPPIE IN ACTIE

Het is dinsdagavond, we zijn op bezoek in wijkcentrum De Zuidhoek. Tweewekelijk wordt daar gratis geknipt voor minima uit Zaanstad, van s ’avonds zeven uur tot half 10. Tien knipbeurten van een half uur. We spreken de initiatiefnemers Monique en Kaylee.

‘Gratis knippen? Ja en nee. Het kost niets maar we vragen tegenwoordig wel om een vrijwillige bijdrage. Dat doen we sinds de coronatijd, voor de aanschaf van handschoenen bijvoorbeeld. Het leuke is dat de mensen die bijdrage ook echt geven, als dit haalbaar is’.

Monique en Kaylee

Beide dames doen dit werk als zo’n zeven tot acht jaar, best lang. Kaylee werkt overdag nog als kapster in Haarlem, begint om negen uur in de ochtend, eet aan einde van de middag en komt dan gratis knippen. Monique werkte ook professioneel als kapster, kon dit werk niet meer volhouden en is toen doorgaan als vrijwilliger. Eerst werkten ze allebei op de locatie van de Kledingbank, daarna zijn ze verhuisd naar het wijkcentrum en begonnen onder de naam Kapsalon Klein Knippie.

‘Hoe mensen bij ons komen? Via verwijzing, we moeten wel controleren of mensen ook echt minima zijn. Ze komen via het wijkteam, het weggeefhuis, via de voedselbank en kledingbank, vanuit allerlei plekken. Het is dankbaar werk, mensen voelen zich opgeknapt wanneer ze weer bij ons weggaan. We doen ook meer dan knippen alleen, we zijn ook een luisterend oor, mensen kunnen bij ons hun verhaal kwijt. We proberen wel wat we horen niet mee naar huis te nemen, het zijn soms erg zware onderwerpen.

‘We zijn redelijk uniek, er zijn niet veel vergelijkbare initiatieven. We merken dat ook vanuit andere wijken aan ons getrokken wordt, ‘kom bij ons’.

Knippen is best duur, de goedkoopste kapper kost nog altijd tien tot vijftien euro per keer. We zijn redelijk uniek, er zijn niet veel vergelijkbare initiatieven. We merken dat ook vanuit andere wijken aan ons getrokken wordt, ‘kom bij ons’. Laatst werden we zelfs benaderd door iemand van de gemeente Nunspeet nota bene, om advies te vragen voor hun gemeente. Gratis knippen is echt een belangrijke behoefte. Voorlopig doen we het met z’n tweeën, dat is ook wel zo gezellig.

We zijn een beetje streng, als je niet komt opdagen krijg je een waarschuwing en als het vaker gebeurt, word je voor een half jaar geschorst. Zover komt het meestal niet, gelukkig. Soms verwijzen we wel eens mensen door naar het sociaal wijkteam, als ook andere hulp nodig.

Wat ons drijft? Dat is wel duidelijk, we weten allebei aan den lijve wat armoede betekent en wat het met een mens kan doen. Monique vult direct even aan: ‘Geen misverstand hoor, we hebben een geweldige jeugd gehad, met een moeder die van alles deed om het ons naar de zin te maken. Maar zaken als een dreigende huisuitzetting kan iemand echt wanhopig maken. Daarom zorgen we ook voor een warme ontvangst voor onze klanten’

Nieuwe scharen en website, de wensen van Monique en Kaylee

Een bezoeker spreekt ons even aan. ‘Werken jullie bij de gemeente? Kan je dan even zeggen dat Klein Knippie meer geld moeten krijgen? We vragen het later na, bij Monique en Kaylee, ‘Wat zijn jullie wensen’. Dit is hun antwoord: ‘Niet veel, maar nieuwe scharen en tondeuse zijn op dit moment zeer welkom’. En wat hulp bij onze website is helemaal fijn’.

‘Wat zijn jullie wensen’. Dit is hun antwoord: ‘Niet veel, maar nieuwe scharen en tondeuse zijn op dit moment zeer welkom’. En wat hulp bij onze website is helemaal fijn’.