Wind in de zeilen Journaal, eerste editie
November 2021

3 Stichting “PRAKKIE OVER 075”

Prakkie eten over? Het is eigenlijk een hele simpele en effectieve formule. Wie heeft eten over? Gooi het niet weg, maar geef het weg aan een ander. Op basis van deze gedachte heeft Karin Deijmann 8 jaar geleden, onder de naam Prakkie Eten Over 075 de Facebook-groep opgericht als 1e Prakkie groep in Nederland. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen in Nederland ook Prakkie groepen opgericht b.v in Purmerend, Alkmaar, Hoofddorp en steden in alle overige provincies. Niet alle groepen doen het even goed en iedereen heeft een eigen werkwijze. Door de corona heeft Prakkie eten Over 075 meer aanmeldingen gekregen en minder donateurs.

De oorspronkelijke initiatiefneemster Karin Deijmann zit nu op de achtergrond. Aan het roer staan nu de dames Lammie en Elain, een inmiddels voor velen bekend duo. Een van de  uitdeelpunten is  wijkcentrum De Poelenburcht i de wijk Poelenburg waar op verschillende dagen brood en groente wordt uitgedeeld is de wijk Poelenburg. wijkteam.  Verder wordt er brood uitgedeeld vanuit huis in Wormerveer en Krommenie, Petruskerk en  wijkcentrum De Zuidhoek. Dit doen wij samen met nog 18 andere vrijwilligers. Elke dag in een andere wijk.

Lammie en Elain praten vol passie over hun werk. Prakkie eten over 075 heeft Oostzaan, Zaanstreek en Wormerland als werkgebied. ‘Woensdag is voor ons tweeën de drukste dag, met grote steun van een donateur die ook o.a. aan de Voedselbank levert. We hebben de Voedselbank een keer gevraagd of d groente ook met hun vrachtwagen meegenomen kon worden, maar dat was niet mogelijk. Overdag halen we de groente op bij onze donateur, dan verdelen wij de groente in 62 tassen welke wij `s avonds de helft in Wormerveer en de andere helft in Zaandam wordt uitgedeeld.  Op onze Facebook-pagina laten we steeds weten hoe en waar wordt uitgedeeld. Met zo’n tas met verse groente kunnen gezinnen wel ongeveer 5 tot 6 drie vooruit. Zo’n 62-65 gezinnen helpen we dan elke keer. Soms komt er een noodoproep en daarvoor hebben we dan een ‘noodvoorraad staan waar wij de 1e  2 dagen alvast de noodoproep kunnen voorzien en verder starten wij dan een inzameling op de facebookgroep.

Lammie en Elain

We zijn blij met onze donateurs. Op zich mogen het er ook best meer zijn, maar onze capaciteit is natuurlijk beperkt. Het ophalen, vervoer en uitdelen is een hele operatie op zich. Wel krijgen we steeds vaker vragen over ander voedsel, vooral over vlees maar ook over fruit. Vlees bieden we helaas niet. Vlees stelt ook heel andere eisen, denk aan koeling. 

Lastig is voor ons is dat iemand met wie we samenwerkten opgestapt is en onder dezelfde naam verder is gegaan. Zij bereikt natuurlijk ook weer mensen, en dat is fijn. Maar de dubbele naam maakt het ons wat lastig. We praten Prakkie eten over 075  en  de andere Prakkie. We doen dit werk nu werk nu al zo`n 6 jaar, en we genieten er nog steeds van. De blije gezichten die we zien stimuleert ons om door te gaan. Er komt wel heel wat bij kijken om alles in goede banen te leiden.

Speciale momenten

Kerst is voor ons een speciaal moment, dan delen we ook kerstpakketten uit, die we nu al aan het inkopen en maken zijn. En met Sinterklaas organiseren wij een Prakkie Pietendisco, hiervoor hebben ouders/verzorgers hun kinderen kunnen aanmelden. We hebben al 3 x een Pietendisco georganiseerd.

Voor Kerst moet helaas wel geloot worden, we kunnen helaas niet iedereen helpen. Met het wijkteam werken we goed samen, zo hebben ze een tijdje geleden een vriezer in het wijkcentrum aangeschaft waar wij eventueel overgebleven brood en groente kunnen indoen, welke het SWT weer gebruikt voor andere activiteiten. Zo kunnen wij met gesloten beurs weer iets terug doen. Binnenkort mogen we de ruimte van het nieuwe Repair café in Poelenburg gebruiken op bepaalde momenten. Opslag is voor ons een probleem, voor Sinterklaas bijvoorbeeld staan de spullen bij mijn dochter op het werk, dat is natuurlijk niet optimaal.

‘We zijn vooral bezig met inzamelen en uitdelen, maar soms geven mensen aan dat ze ook met ons willen praten. Dan vragen we hen even te wachten en nemen dan de tijd voor hen’. We zijn vooral bezig met inzamelen en uitdelen, maar soms geven mensen aan dat ze ook met ons willen praten. Dan vragen we hen even te wachten en nemen dan de tijd voor hen. Als het echt nodig is kunnen we dan gelukkig naar het sociaal wijkteam verwijzen. Wat leuk is dat we steeds meer gezien worden, laatst vroeg de politie of studenten van de politie academie mochten meedraaien bij ons en dat gaat binnenkort ook gebeuren.