
November 2021
4 STICHTING PRESENT ZAANSTEEK, ‘MAKELAARS IN VRIJWILLIGERSWERK’
BEVLOGEN
Bevlogen, ja dat zijn zij, de voorzitter (Jeanette Pol) en de coördinator (Anouk Hermans) van Stichting Present in Zaanstad. Allebei met aparte ‘aanvliegroutes’ voor het werk wat ze nu doen bij Stichting Present.
Jeanette was veertig actief in het onderwijs, van kleuterleidster tot directeur. En combineerde de onderwijsinhoudelijke kant altijd extreem met contact met leerlingen en ouders. Die ervaring maakte haar zeer bewust van armoede in Zaanstad. Haar grote netwerk uit die tijd zet zij nu actief in voor Present!
Anouk Hermans werkte in het bedrijfsleven, het reguliere welzijnswerk en ging aan de slag als zelfstandige. En merkte in al dat boeiende werk hoe belangrijk zij het vond om echt praktisch bezig te zijn, met sociale doelen.
PERSOONLIJK CONTACT
Ons werk als makelaar in (sociaal) vrijwilligerswerk draait in de kern om heel goed luisteren en daarbij ook door te vragen en te verbinden. Wat wil iemand met een wens of hulpvraag nu echt? Wie om hulp thuis vraagt, voor de tuin, reparatie of een woning opknappen heeft vaak behoefte aan contact. Naast armoede zien we ook veel eenzaamheid in Zaanstad. Dan regelen we het zo dat het ook een gezellige activiteit wordt (zoals Sociaal Tuinieren) en zoeken we naar kansen om tussen aanbieder en vrager te laten bestaan.
ARMOEDE
We hebben een goed contact met een aantal kerken en in Zaanstad. Wat kerken doen bij armoede wordt wel eens onderschat. Via hen vinden we onder andere het project ‘Schuldhulpmaatje’ heel belangrijk. Pas geleden hebben we opnieuw bij mensen verrassingspakketten bezorgd bij mensen die onder de armoedegrens leven en nooi iets extra’s hebben, met ook een mooi (zelfgemaakt en persoonijk) opschrijfboekje erin. Met buurtbewoners zijn die mensen bezorgd, dat was echt mooi. Veel organisaties, van jongeren- tot nieuwkomer werken mee aan de totstandkoming van de tassen en het vullen. Via verschillende maatschappelijke organisaties krijgen we adressen van mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zoals Buurtgezinnen.
AANBOD
Wat we leren en zien is dat in Zaanstad heel veel mensen wat willen doen, voor anderen en een manier zoeken om daaraan vorm te geven. Daar zijn we dan goed in, luisteren naar wat zij willen en hen dan op weg helpen. We hebben wel wat last van vergrijzing, onze flexgroep vrijwilligers – een groep waar we regelmatig een beroep op kunnen doen worden wat ouder. Vooral wat nieuwe vakmensen hebben we nodig. Gelukkig zijn er ook weer jongeren die met een maatschappelijke stage een bijdrage willen leveren!
CLUB VAN 100?
De waarde van Present zit in het verbinden van allerlei partijen; een enorm netwerk van groepen en organisaties die iets willen doen voor kwetsbare mensen. Van de Rabobank tot de moskee en van tuinieren tot aan boodschappen doen. We denken erover om met bedrijven/hulpgevers een club van 100 op te richten, om dat beter zichtbaar te maken. Belangrijk is om te beseffen dat het vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend is. We krijgen wel eens hulpvragen heel makkelijk doorgespeeld. Bijna zo van:’ Kunnen jullie dat even regelen?’ Dat is niet de goede benadering.
Hulpvragen komen via de maatschappelijke organisaties en worden op voorwaarden uitgevoerd voor mensen die geen financiële middelen, een beperking of geen sociaal netwerk hebben. Om het onderlinge contact tussen vrijwilligers te versterken zijn er voor de diverse activiteiten appgroepjes gemaakt, zodat we elkaar snel weten te vinden.

