De stad moet AAN

De stad moet AAN

De meest spannende opmerking in tijden hoorde ik onlangs van een publieke professional die verzuchtte dat voor de aanpak van een specifiek en behoorlijk complex vraagstuk ‘de stad ook eens AAN moest: “Alleen met professionals redden we het niet (meer)”. Ter plekke ontstond een boeiende discussie wat dat betekende voor de visie op de (eigen) rol. Van dit type discussies krijg ik niet gauw genoeg!

AAN of niet AAN, 'that’s the question'. Het is bijna poëzie!

Op dit moment bevind ik me voor een deel van mijn werkzame tijd in de relatief nieuwe wereld van wateroverlast, een inmiddels stevig vraagstuk, met hoogwaardige professionaliteit. Desondanks, als een ding me nu duidelijk is, is dat niet alleen de stad, maar ook het landelijk gebied en het industrieterrein, AAN moet.

SAMEN REDZAAM

Jarenlang vertrouwden hulpverleners en veiligheidsinstanties vooral op zichzelf, bij onveilige situaties. Meer en meer komen we in een nieuwe wereld terecht waar ‘samen redzaam’ de norm wordt.

Dat is wel even wennen, en vraagt om omschakelen. Voor professionals en ‘de instanties’, maar ook voor bewoners, maatschappelijke organisaties en zeker ook voor bedrijven.

Cultuur speelt hierin een belangrijke rol. Deze week ontmoette ik een bevlogen man die lang buiten Europa had gewerkt, in allerlei crisissituaties. Dat bewoners daar zelf AAN gaan, is vaak pure noodzaak. Om te overleven is ‘eigen veerkracht’ een keiharde voorwaarde om letterlijk te overleven.

IT’S ALL ABOUT THE COMMUNITY?!

Wat dat betreft is in - het relatief rustige - Nederland nog een wereld te winnen, maar zoals gezegd, de tijden veranderen.

“It’s all about the community”. Niet alleen rond het sociaal domein, rond eenzaamheid, depressie of armoede en bijvoorbeeld stevige vraagstukken als dementie, maar dus ook om ‘veiligheid’.

PLAYBOOK

In sporttermen, we zijn op weg naar een nieuw PLAYBOOK, de game is veranderd. Als coach in mijn vrije tijd weet ik: ‘Alleen als je echt samenspeelt, heb je kans om te winnen’.