De wedstrijd is op het veld
De collega waarschuwde me al. "Zo, heb je nu een klus, voor 16 uur?”, zei ze: “Gefeliciteerd. Dan ga je ongeveer 14 uur van die tijd vergaderen.” Ik knoopte de opmerking goed in mijn oren. Dat dus nooit!
Nooit vergeet ik de senior die tijdens een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers dit advies gaf: ”Beschouw je kantoor als een clubhuis. Daar moet je niet te vaak zijn. Misschien om een kop thee te drinken, maar dan weer door.”
Een stevig advies. De wedstrijd wordt op het veld gespeeld, niet in het clubhuis. Sluip of sprint als het even kan door de poort naar buiten. Ga daar helpen. Elke stad stikt van de sociale ondernemers die je kunt helpen door deuren te openen, wat geld te regelen of een probleempje met regels te helpen oplossen.
Mijn top 6
Dit is mijn persoonlijke top zes van sociale ‘ondernemers’ die ik ooit leerde kennen en veel steun verdienen.
1 De apotheker die zijn balie en wijze van ontvangst zo ingericht had dat het ook een warme plek werd om even een praatje te maken en op adem te komen voor buurtbewoners.
2 De coördinator die van de voormalige voetbalkantine een buurthuis maakte met zoveel activiteiten overdag en in de avond dat dat de ruimte wekelijks alleen nog maar op maandagmiddag leeg was, de rest van de tijd was het bomvol.
3 De muziekliefhebber die grote acts uit het buitenland haalde en liet optreden, voor een vriendenprijs voor band en bezoekers.
4 De sociaal bevlogen kok die overal waar een tafel en een keukentje te vinden was probeerde eettafels te organiseren, gesteund met een digitaal reserveringssysteem.
5 De groene activist die een paar keer per jaar voor kinderen een speurtocht organiseerde waardoor ze spelenderwijs meer oog kregen voor dieren en natuur.
6 De sportman die in een oude school jongeren liet basketballen zonder dat ze contributie voor een club hoefden te betalen.
Voor publieke professionals die hun werk zo inrichten dat dit soort mensen gaan vliegen, is ooit de term 'publieke bricoleur' bedacht. Het vraagt om in staat zijn om op een open en creatieve wijze verschillende belangen, perspectieven, kennis en middelen met elkaar te verbinden.
Oftewel: "When you lift others, you rise further".
Meer lezen:
Wieke Blijleven, Merlijn van Hulst en, Frank Hendriks, “Publieke Bricoleurs . Over ambtelijk vakmanschap op het raakvlak van gemeente en gemeenschap”, 2019