De wedstrijd tussen cultuur en (technische) verandering

De wedstrijd tussen cultuur en (technische) verandering

In 1922 alweer werd dit verhaal bedacht, over de culturele vertraging.  Ogburn's theorie dat technologische en materiële vooruitgang (altijd) sneller gaat dan het vermogen van de samenleving om zich aan te passen. Waarbij met name gewezen werd op bestaande sociale waarden en normen in combinatie met ‘institutionele inertia’.

Een eeuw later wordt deze wedstrijd tussen (vooral) techniek en cultuur nog steeds met veel passie gespeeld, waarbij we letterlijk hijgen om ‘bij te blijven’.

‘IK ZIE NU PAS WAT JIJ AL LANG ZAG’

Als dagvoorzitter speel ik graag het spel ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Zet 100 specialisten bij elkaar en je kunt daar uren mee door gaan, heerlijk! Ik speel dit keer ook even mee, maar dan met de variant ‘ik zie nu pas, wat jij al lang zag’, in 8 observaties.

1 Het fijne gerommel met energie, door consumenten. Na de elektrische auto en de zonnepanelen en de onvermijdelijke opkomst van de airco is nu de vraag: ‘heb jij al een batterij om met het eigen stroomgebruik te spelen’?

2 De stormachtige opkomst van ai. Wie nu nog een lelijke presentatie verzorgt is echt af en wie de kans laat lopen om 50 procent (inhoudelijk) beter en sneller te werken als consultant is ‘niet goed bezig’. Het vak kennisspecialist wordt een anachronisme en wie geld verdient aan ‘iets opmaken’ moet minimaal een kunstenaar zijn.

3 De ondergang van calvinisme bij een jonge generatie. ‘Werk hard, spaar en wacht geduldig op je kans’. Op papier nog steeds een steengoed verhaal. Maar werkt het nog zo? Op het nieuwe en betere verhaal is het alleen nog even wachten, dat is wel ingewikkeld.

4 De ‘comeback’ van de burgerbescherming. Veiligheidsdreiging en klimaatbescherming vraagt om weerbaarheid nieuwe stijl. Alleen je eigen erf of straatje beschermen is uit.

5 De opkomst van nieuwe vormen van journalistiek. Het aantal abonnementjes via Substack is niet meer bij te houden, iedereen wordt curator.   

6 De onweerstaanbare aantrekkingskracht van de kleine sportschool. Met op de achtergrond en veel minder gezellig, het keiharde verhaal: personeel voor zorg is er – binnenkort - al niet meer, dus zorg maar dat je gezond blijft (wat van nature onhaalbaar is).  

7 De glorieuze terugkeer van leiderschap. Wil jij mij iets voorschrijven? Vertel maar een goed verhaal, leef het voor en maak het waar. Anders stil blijven alsjeblieft (al ben je de hoogste in rang).    

8 Het onweerstaanbare huwelijk tussen kunst, cultuur en gezondheid. De huisarts schrijft een toneelstuk voor in plaats van alleen maar pillen en leert weer een goed gesprek te voeren over zingeving. Nu nog wat onder de radar, maar zichtbaar voor de goede verstaander.

#nosilo #bestuurskunde