Generative AI in Practice

Generative AI in Practice

WAT EEN HEERLIJK ‘ONDER DE KERSTBOOM BOEK’ WAS DIT:

"Generative AI in Practice: 100+ Amazing Ways Generative Artificial Intelligence is Changing Business and Society", van Bernard Marr uit 2024.  Het blijft (voor mij) toch een wonder; inspiratie halen uit hoe onze hersenen werken en dat technisch & kunstmatig nadoen.  

1 Het wordt nu in professionele zin toch echt ‘hens aan dek’. Om het wat keuriger te zeggen: “Cultuurverandering om AI integraal onderdeel te maken van de bedrijfsstrategie.” Zijn we al zover? Wekelijkse brainstormsessies met medewerkers om AI-toepassingen te bespreken en experimenteren met nieuwe ideeën: "Wie doet dat?"

2 Echt geweldig is het samenspel van de “generative adversarial networks (GANs)”. Oftewel de ‘generator’ en ‘discriminator’ trekken samen op, voor steeds realistischere resultaten. Divergeren en convergeren, eigenlijk heel “old school”.

3 Wat zullen we doen: “De roze bril opzetten of zwartkijken?” Het is maar hoe je 2025 wil starten. Roze: Gepersonaliseerde klantenservice. Zwart: Chatbots zonder mens. Of neem de kunst; met hulp van AI nieuwe dingen uitproberen, maar voorkomen dat we met ‘rotzooi en namaak ‘opgescheept raken. Hetzelfde geldt voor de marketing & reclame.  

4 Geen ontkomen aan. AI transformeert de manier waarop we werken. In de juridische sector bijvoorbeeld: “AI-tools nemen repetitieve taken over, zoals het reviewen van contracten."Werk verdwijnt niet per se, maar verandert van gedaante. Juristen concentreren zich op complexere juridische vraagstukken en strategische besluitvorming.

5 Met de veranderende arbeidsmarkt wordt omscholing essentieel, naar onder meer technologie gerelateerde functies. Aanpassen aan nieuwe eisen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, het is & wordt noodzaak.

6 Net zoals oefenen met data, om te beginnen met de eigen data: “Analyseer alles wat te analyseren valt.” Alleen al omdat het kan!

7 Jazeker, de maatschappelijke vooruitgang is er. Neem gezondheidszorg, Gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen door medische gegevens te analyseren. De efficiëntie en effectiviteit van de zorg is toch echt te verbeteren. Techniek biedt – in theorie - ook volop kansen om de betrokkenheid van patiënten te versterken.

8 Het meest science-fiction voor mij is toch de verdergaande samenwerking tussen mens en computer: “Nog lekker gespart met je chatbot vandaag?” Brein-computerinterfaces, hoe ver gaat dat eigenlijk?

Een heel fijn 2025 allemaal!

#startup #bestuurskunde