Groot verhaal, kleine stappen

Groot verhaal, kleine stappen

Grote beleidsverhalen zijn nodig omdat ze richting geven. De praktijk is altijd ‘weerbarstig’, de noodzakelijke tegenhanger van het grote verhaal is de kleine stap. Gisteren gingen we letterlijk met een groep op stap voor een groot verhaal. In dit geval: de zorgzame buurt. De zorgzame buurt is in essentie een buurt waar bewoners zich vrij& verantwoordelijk voelen. In een zorgzame buurt wordt talent benut en is plek voor iedereen.

Met letterlijk rondstappen breng je een groot verhaal tot leven, je ziet, en ervaart waar het om draait. Wandelen met twee teams van gemeente, bewoners, zorginstellingen en corporatie, op bezoek bij zorgzame initiatieven.

Groot verhaal: MEER CONTACT?

Kleine stap: Het wooninitiatief met autistische jongeren wil meer contact met de buurt en buren. Ze hebben een mooie tuin, en een bewoner onderhoudt een ‘plantenbieb’. De stap is buren te vragen mee te tuinieren en de plantenbieb actief te verspreiden.

Groot verhaal: GEZONDE OMGEVING?

Kleine stap: De beweegtuin is een mooi en gezond initiatief, met prachtige toestellen waar jong en oud zich meer kunnen vermaken, Maar wordt helaas nog te weinig gebruikt. De stap is na te denken over andere toestellen (‘kracht’) en personal trainers uit te nodigen (‘bootcampen’).

Groot verhaal: MEER ONTMOETINGSRUIMTE?

Kleine stap: Het voormalige zorgcomplex staat al tijden leeg. Discussie over de koers en uiteraard financiering zorgen voor een impasse. De kleine stap is de omheining veel mooier te maken, met kunstenaars. En via discussieborden bewoners te vragen wat te doen met dit gebouw.

Onderweg, op straat, tekenden bestuurders een samenwerkingsakkoord. Ook weer een stapje vooruit.

#nosilo #bestuurskunde #zorgzamebuurt