IT’S AI TIME!
Als er iets is dat een professional uit de eigen bubbel & silo moet duwen is het AI. Er zijn nu al diverse adviseurs die oproepen te adverteren met ‘We Zijn AI-vrij’. Ik begrijp het sentiment. En kan ook gek worden van ervaringen waarin een chatbot klantenvragen afvangt, terwijl in complexe situaties, toch echt menselijke hulp gewenst is.
Desondanks, de AI-golf, met een voorspelde impact groter dan het uitvinden van de elektriciteit, is niet meer tegen te houden. Persoonlijk kan ik me nu geen al AI-bestaan meer voorstellen, gelet op de vele voordelen! Maar daarover zo meer.
FASE 1
Experts en futurologen benadrukken: ‘We staan pas aan het begin, we zitten pas in fase 1 van de dialoog met de computer, de chatbot-fase’. Vergeet het ouderwetse zoeken op Google (ook al hebben ze Gemini), iets opzoeken is nu een gesprek aangaan en met de juiste ‘prompts’ te vinden. Wie nog geen prompt studie heeft gedaan, is slecht bezig.
Tip: Lees bijvoorbeeld even ‘Writing AI Prompts For Dummies’ van Stephanie Diamonds cc en je bent weer bij. Via ons mooie LinkedIn zijn inmiddels heel wat adviseurs te vinden. Pas op voor de prijs, maar neem zo’n workshop!
Tip: mijn persoonlijke voorkeur wat de AI Tools betreft is Perplexity Pro, niets voor niets al een marktleider. Met de onvermijdelijke Jeff Bezos als eigenaar., dat is wel jammer. Dat is de man die werknemers van Amazone via AI laat ontslaan, omdat de computer wijst op tegenvallende prestaties. Komt geen mens meer aan te pas.
Op elke vraag een prettig geschreven antwoord, met bronnen (anders dan bijvoorbeeld bij CLAUDE). Chat GP is wel goede tweede, want die werken met ADD ons en plug-ins waarmee je bijvoorbeeld een schema kan maken, iets wat Perplexity helaas niet levert.
De voorspelde ontwikkelingsfasen zijn ‘heftig’. In fase 2 werkt AI al het niveau van een gepromoveerde academicus, dat is al stevig.
OVERVLOED VAN AI TOOLS
De markt is inmiddels overspoeld met AI-tools en dat valt me eerlijk gezegd wat tegen. Het is veel variatie op een thema (‘maak snel een verslag van een call’) of een beetje spielerei (‘maak een liedje van dit verslag’, wel grappig). Dat je inmiddels met het beantwoorden van een aantal vragen een website bouwt, daar sta ik toch wel even van te kijken. Of via een avatar met jouw stem in filmpjes vragen laat beantwoorden is ook wel curieus. De eerste ‘influencer’ die zacht zelf niet meer live in beeld te hoeven is alweer teruggefloten, ‘zo werkt het niet amigo’.
De persoonlijke winst zit toch vooral in het snel bewerken en scannen van literatuur. In mijn bestaan gaan er wekelijks veel (heel veel) boeken door. Mijn abonnementje op Chat With PDF is echt goud waard. Ik lees nog wel, zeker, juist door AI meer dan ook, maar ga ook steeds meer eerst het gesprek aan met een boek of artikel. Via bijvoorbeeld Chat with PDF. Scheelt minimaal 15 procent arbeidstijd.
SCHRIJVEN?!
Tegen schrijven door AI, zoals een brief aan bewoners via de computers over bijvoorbeeld de parkeervergunning, sta ik ambivalent. Daar komen - nu nog? - ongelukken van. Of het tegen te houden is, is de vraag (eeuh, nee)
Pregnant speelt dit thema – schrijven - in het onderwijs. Ik vrees dat het essay als toetsvorm zijn langste tijd heeft gehad. Leon Furze schreef daar recent een boek over (‘Practical AI Strategies’) en was minder somber over AI en onderwijs. Er zijn nog genoeg toetsvormen over, van meer persoonlijke aard. Het onderwijs moet zich enigszins opnieuw uitvinden en alsjeblieft niet conservatief lopen doen. De uitwegen en oplossingen zijn geen hogere wiskunde!
WINST DOOR DATA-ANALYSE
De grote winst van AI zit – natuurlijk – vooral in de data-analyse. Op alle domeinen, van gezondheidszorg tot economie. Als ik nu 19 was (ben ik allang niet meer), zou ik me inschrijven voor elke AI-cursus ter wereld & zorgen voor een hele grote voorsprong op alles en iedereen.
De leidraad is eenvoudig. Heb je ergens een business probleem, dan is de kans groot dat AI kan helpen. Zijn je cijfers onvolledig, te bewerkelijk of duur om te verzamelen, IT’S AI TIME. Zonder daarbij blind te zijn voor het privacy aspect, met name een levensgrote uitdaging voor het publieke domein.
#nosilo #ai #bestuurskunde