No Holwerd aan Zee
Tien jaar terug was er een geweldig - departementaal -initiatief om de verbinding tussen land en zee te versterken. Zie:
Niet alleen fysiek maar ook mentaal, zo we brachten ook de verbinding tussen onder andere de scheepsindustrie ‘midden in het land’, maritieme opleidingsinstituten en de zee in beeld (werkgelegenheid en scholing).
BESTUREN MET BEELDEN
Bij wijze van experiment lieten we betrokkenen zelf korte filmpjes maken, waarin soms zelfs werd geacteerd. Rond die tijd publiceerde ik ook ‘Besturen Met Beelden’, nog steeds een fijne gedachte. Een mooie verzameling van zo’n tien ‘home made’ filmpjes werden gepresenteerd op een internationaal Noordzee congres (North Sea Commission, 16-18 juni 2015 in Assen).
We maakten er een 'deftige' catalogus bij, met onder andere deze tekst (met de oproep erbij om niet 'binnen de silo' te denken):
ONZE MAN IN BRUSSEL
‘Het begint met onze vooruitgeschoven post in Brussel, Lodewijk Abspoel. Met een diepe zucht hoorde hij zijn Europese collega’s filosoferen over mogelijke steun voor havensteden en kustplaatsjes in Europa. “We denken te smal”, riep hij, “het gaat niet alleen om kustplaatsen en havens. En om nieuwe regels. We moeten breder denken. De scheepsbouwer in het achterland is ook belangrijk voor de Noordzee, net als universiteiten ver in het land die zeerecht doceren”. Lichte verbazing bij de toehoorders, maar vooruit, het was een mooi verhaal. Werk het maar uit, dan komt er misschien wel een potje (met geld)’.
Mijn samenwerking met Lodewijk Abspoel gaat overigens al jaren mee, het begon ooit bij de geluidshinder op Schiphol en omwonenden, een project dat ik nooit meer zal vergeten (op bezoek bij bewoners uit het meer landelijke deel rammelde de koffie uit je kopje als er een vliegtuig over ging, dat was ‘niet te filmen’).
NO HOLWERD AAN ZEE
Deze week werd duidelijk dat een van de denkbeelden het toch niet gered heeft, Holwerd aan Zee. Zie
Toch te duur.
WISSELWERKING TUSSEN ZEE EN LAND
Het concept wisselwerking tussen zee en land vind ik nog steeds belangrijk en waardevol. Opnieuw uit de catalogus:
'De wisselwerking tussen land en zee gaat over het vestigen van een zeeboerderij (zeewierkweek), een kleine haven midden in het land met een spilfunctie voor twee zeehavens, het vangen van duurzame vis, het aanleggen van een weg zodat de gasten van een cruiseschip op pad kunnen, een goed huwelijk tussen economie en economie voor bedrijven aan de kust tot aan het op natuurlijke wijze aanleggen van dammen'.
#nosilo #bestuurskunde