Publiek privaat

Publiek privaat

De verschillen en overeenkomsten tussen de publieke en private sector zijn fascinerend, vooral wanneer je de kans hebt om in beide werelden te werken. Hoewel publiek-private samenwerking minder in de schijnwerpers staat dan voorheen, blijven de contrasten tussen deze sectoren relevant, en vooral: spannend!

ELKAAR BEGRIJPEN

Een opvallend aspect is ‘het wederzijds begrip’, of beter: het gebrek daaraan. Bedrijfsmensen staan vaak op achterstand bij het doorgronden van de overheidscultuur. De complexiteit van procedures, politiek en machtsstrijd in de publieke sector is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen: ‘Hoe werkt dat toch allemaal?’

Ambtenaren kunnen zich overweldigd voelen door het jargon en de directe communicatiestijl in de commerciële wereld. Het gebruik van "stevige onliners" en managementtermen doet soms wat vreemd en vooral oppervlakkig aan.

WIE INNOVEERT?

Anders dan soms wordt beweerd is innovatie niet exclusief voorbehouden aan de private sector. Mariana Mazzucato's boek "The entrepreneurial state" uit 2014 betwist het idee dat echte innovatie voornamelijk uit de private sector komt.

The Entrepreneurial State door Mariana Mazzucato - Managementboek.nl
According to conventional wisdom, innovation is best left to the dynamic entrepreneurs of the private sector, and government should get out of the way. - Managementboek.nl - Onze prijs: 16,68

Dat is ook mijn ervaring, nogal eens zijn juist de publieke diensten de "nieuwlichters", terwijl bedrijven soms wat conservatiever zijn. Wie zoiets hardop roept kan op weerstand rekenen, conservatisme strookt niet altijd met het zelfbeeld van de private sector.

SNEL ZIJN

Als het gaat om slagvaardig zijn lijkt de private sector toch een voorsprong te hebben: Bedrijven kunnen over het algemeen sneller schakelen. De ambtelijke molens draaien langzaam. In mijn studietijd bestuurskunde al werd dit verdedigd door te wijzen op het procedurele karakter van de publieke sector.

Jan en alleman moet over elk onderwerp nu eenmaal zijn zegje doen. Inmiddels vrees ik dat iets anders een stevige rol speelt, de stijl van management, die te benoemen is als losjes tot zeer los. Dan schiet het inderdaad niet op.

SPARREN MET PARTNERS

Het allergrootste verschil tussen bedrijven en overheid, dat in mijn visie behoorlijk in het voordeel uitpakt van de publieke sector is de mate van omgevingsbewustzijn.

Elke ambtenaar weet dat participatie en maatschappelijke oriëntatie 100 procent bij het werk hoort (ook al is er naar handelen niet altijd even makkelijk). Netwerken bouwen en investeren in partnerschap is voor veel bedrijven simpelweg te duur: ”We hebben een deadline te halen, dat contact met al die maatschappelijke organisaties hebben we niet begroot”.

Al er iets is waar is het gemiddelde bedrijf een flinke leerachterstand heeft, is het de relatie met de buitenwereld (onderhouden).

FAVORIET!

In welke wereld ik nu het liefst werk ben ik niet helemaal uit. Eeuh, in beide, mag dat ook?