Stewardship!

Stewardship!

Een bekend adagium is ‘niets is zo praktisch als een goede theorie’. Ik wil deze iets aanpassen en veranderen naar ‘niets is zo praktisch als een ijzersterk concept’.

STEWARDSHIP!

Zo’n gouden concept dat al decennialang opduikt is stewardship. Een concept met een wat Bijbelse connotatie (‘rentmeesterschap’), dat verwijst naar verantwoordelijk omgaan met elkaar. In financiële zin ('financial stewardship'), in bedrijfsleven ('steward ownership') en rond duurzaamheid (‘environmental stewarship’). Ook in de wereld van community building is het concept populair (denk aan het werk van Peter Block).

De kracht zit vooral in de gouden mix van drie componenten: zorgzaam zijn, op lange termijn kunnen denken en het omarmen van participatie.

VERFIJNDE BALANCEERACT

Steeds is sprake van een verfijnde balanceer-act.

1 Zorg goed voor jezelf, prima, maar laat anderen mee profiteren en bewaak ook hun belangen en  perspectieven zorgvuldig.

2 Houd korte- en lange termijn in de gaten en durf vooruit te denken, ‘regeren is vooruitzien’.

3 Participatie verwijst naar collegialiteit en teamwork, het gaat over durven en willen delen.

WENEN

Een voorbeeld uit Wenen. Dat ligt in een dal, bij de rivier de Donau. Toch hebben zij daar historisch gezien relatief weinig te maken gehad met ernstige overstromingen. Onder andere omdat ze in de jaren 70 een kunstmatig eiland in de Donau aanlegden, wat handig dienstdoet als een natuurlijke barrière tegen overstromingen.

Regeren is vooruitzien, daar hebben toekomstige generaties ook wat aan!

VERANTWOORDELIJKHEID DELEN

Bij stewardship past voortbouwen op zulke slimme oplossingen en zoeken naar innovatieve financieringsmodellen voor soortgelijke maatregelen, het bedrijfsleven en burgers actief mee laten doen.

Stewardship betekent in dat geval controle en verantwoordelijkheid durven delen en minder hiërarchisch denken: ‘Je hoeft er niet alleen voor te staan, je kunt ook een andere richting kiezen’. Iets wat voor publieke instanties nog even wel even wennen is, zeker als het gaat om veiligheid als klassieke kerntaak.