Vriendengroep
Het is een bekend fenomeen: de stuurgroep. De naam zegt al wat ze doen: sturen en leiding geven. Iets door de stuurgroep krijgen is vaak een hele klus, waar je hard voor moet werken. Het zijn nogal grote groepen die enigszins formeel opereren.
De minder bekende tegenhanger is de supportgroep. Die stuurt wellicht ook maar geeft vooral steun. Het klinkt meteen aantrekkelijker, iets presenteren in de supportgroep die helpt om het plan of voorstel scherper en mooier te maken. Dat voelt toch net even anders dan de toets door de stuurgroep.
Steun geven kan op allerlei manieren. Meestal gaat het om inhoudelijke steun, de supportgroep opereert dan als adviesorgaan. Steun kan ook door letterlijk aan te moedigen, de supportgroep bestaat dan uit kritische fans.
In de ideale supportgroep is zowel verbeeldingskracht als ervaringskennis vertegenwoordigd. De deelnemers zijn niet per se de hoogste in rang, ze komen uit alle geledingen, van binnen en buiten de organisatie.
Een volgens mij onderschatte vorm van steun is "tough love". Elkaar niet naar de mond praten maar op een liefdevolle manier elkaar aanspreken en corrigeren wanneer dat nodig is.
Misschien moet voor deze harde steun nog een nieuwe naam uitgevonden worden, net zoals ooit naast sturen ook het originele etiket stuwen is bedacht. Misschien is de vriendengroep een aardige naam. Echte vrienden zijn vaak lastig en nemen geen blad voor de mond.
"Ik heb een plan, maar het moet nog even langs de vriendengroep. Ik ben benieuwd of het lukt."
Harde steun geven betekent dat je bereid bent om de waarheid te spreken, zelfs als die ongemakkelijk is.
Meer lezen:
Jennie Allen, "Finding Your People In A Lonely World", 2022