Wie is verantwoordelijk voor innovatie?

Wie is verantwoordelijk voor innovatie?

Voor ‘jezelf’ werken heeft het grote voordeel dat duidelijk is wie iets moet doen en daarvoor verantwoordelijk is. Jijzelf! Meedoen in een organisatie heeft veel voordelen, maar duidelijker wordt het er niet op.

Op hoofdlijnen gaat het nog wel. Wie is verantwoordelijk? Vaak de projectleider! Wie ‘managet’ de projectleider? Dat is de programma manager, die daarin met name ‘de strategische lijn’ bewaakt. "So far so good!" Wie zorgt er nu voor dat vooral op tijd vernieuwd wordt? Met een duur woord: wie bewaakt en stimuleert de innovatie?

Het eenvoudige antwoord is te vinden aan de formele kant, neergeslagen in talloze boeken over project- en programmamanagement. Zoals bijvoorbeeld "The Practitioner’s Guide to Program Management" van Irene Didinsky uit 2017. Waarbij meteen ‘duidelijk’ wordt, dat theoretische antwoord is nog best complex, het gaat echt op een puzzel lijken.

1 De programma manager is de eerstverantwoordelijke voor het ‘managen van verandering’, is het programma innovatief genoeg en zijn er ook middelen voor?

De programma manager dus.

2 De projectleider moet barrières en ‘issues’ die onverwacht opduiken tackelen en daarvoor soms creatief zijn.   

Feitelijk toch de projectleider?

3 De programmamanager moet een innovatiecultuur creëren en bewaken.

Is het dan toch de programma manager?

4 Kansen voor innovatie zien en verzilveren, is de opdracht voor programmamanagers, projectleiders en medewerkers.

Conclusie: iedereen is in essentie verantwoordelijk voor innovatie!

Helemaal niet onlogisch, maar de puzzel wordt zo niet echt opgelost. Ik ontmoet nogal wat professionals, in allerlei rangen en standen, die – vaak met een diepe zucht – bekennen dat innovatie vaak het kind van de rekening is: ‘Weet je wel hoe druk we het hebben?’.

DE INNOVATIE-MANAGER

Gelukkig is daar de reddende engel, de figuur van 'de innovatiemanager'! Jawel.  Pff. Net op tijd. Zo’n innovatie manager is echt een alleskunner, bevordert samenwerking, zorgt voor een innovatiespirit, houdt trends in de gaten en vooral, werkt aan gestructureerde manier aan innovatie.

HET TOEVAL REGEERT?!

Gered, op twee kleine "hiccups" na. Niet elke organisatie heeft de middelen om zo’n functionaris toe te voegen aan het team. Daarnaast is er ook de praktijkervaring – beschreven in nogal wat casestudies - dat veel innovaties juist bedacht worden door buitenstaanders, die in hun vrije tijd en zonder opdracht ‘even gingen meedenken’, buiten de silo om.

Slotconclusie. Innovatie is belangrijk en wordt in organisaties zeker niet over het hoofd gezien. Maar ook, het toeval regeert daarbij, net zoals bij die kleine zelfstandige!

#ministerievanverhalen #nosilo #bestuurskunde